4 mei 2025

Het centrale fietspad dat van de rotonde bij Beukenhorst naar Duivendrecht is vernoemd naar de aalscholver. Deze vogel is vrij groot rond 1 meter lang en heeft een grotere spanbreedte. De vogel is vrijwel geheel zwart, maar met een witte wang en een gele plek bij de bek. De snavel is lang.

De aalscholver zit vaak met uitgespreide vleugels bij het water. Hij droogt dan zijn verenkleed. Aalscholvers duiken diep en jagen langdurig achter vis aan. Doorweekt gaat dat gemakkelijker, er is dan minder opwaartse druk. Daarna droogt hij zijn veren door ze te spreiden.

Het voedsel van de aalscholver bestaat uit levende vis, zoals voorn, baars, snoekbaars en paling. Een aalscholver eet dagelijks zo’n 500 gram vis, wat in de broedtijd kan oplopen tot 1000 gram per vogel als ze een nest met jongen moeten verzorgen.

 

 

De aalscholver is een beschermde vogelsoort. De vogel broedt graag in grote kolonies in visrijke gebieden langs de kusten van West-Europa en de Balkan. In de 17de eeuw waren er al grote aalscholverkolonies in Nederland. Door de inpoldering van het IJsselmeer in de 20ste eeuw kreeg deze viseter het moeilijk.  Visgronden kwamen steeds verder weg te liggen. Door de vestiging van kolonies in de nieuwe IJsselmeerpolders en op de Waddeneilanden ging de stand weer vooruit.

 

 

De aalscholverkolonie die het dichtst bij Diemen ligt, is te vinden in het Naardermeer. Vanuit kijkhutten kunnen de vogels worden bestudeerd. Ze maken flink geluid en het stinkt er naar rotte vis. De bomen kunnen niet tegen de uitwerpselen en gaan dood.

 

Met dank aan Wikipedia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *