De in Diemen geboren Jaap Havekotte (1912-2014) was een Nederlandse langebaanschaatser. Hij nam in de jaren veertig meerdere keren deel aan het NK allround, dat toen nog op natuurijs werd gereden. Bij het kampioenschap van 1942 in Zutphen won hij goud op de 5 en 10 km, en zilver in het algemeen klassement.
Na zijn schaatscarriere begon hij met Co Lassche de Viking Schaatsenfabriek in Amsterdam. Hij ging met succes de concurrentie aan met het Noorse merk Ballangrud. Mede door de successen van Ard Schenk en Kees Verkerk op zijn ijzers stapte de wereldtop over op zijn schaatsen. Ook de klapschaats werd in productie genomen. De fabriek, die later verhuisde naar Almere, wordt nu gerund door zijn zoon Jaap Havekotte Junior. In 2012 werd op de Sniep in Diemen een straat naar Jaap Havekotte vernoemd. Jaap overleed in 2014 op 102-jarige leeftijd.
Diemen heeft ook een schaatsclub die al meer dan 135 jaar bestaat. Deze club behoort tot het cultureel erfgoed van Diemen, net als koningin Wilhelmina, die wel eens onverwacht een bezoek bracht aan de schaatsbaan aan de Ouderkerkerlaan en de Prins Hendrikkade.
We brengen ook in herinnering dat de bekende Nederlandse schaats- kampioenen Ard Schenk en Kees Verkerk vaak in hotel-restaurant De Kroon in Diemen logeerden als ze oefenden op de Jaap Edenbaan in de Watergraafsmeer. Maar dat is lang geleden.ie al Ook het schaatsen op de Jaap Edenbaan is op een kunstijsbaan. U kunt daar terecht voor schaatslessen als u lid bent van de Diemer IJsclub. Op de Sniep heeft de club een eigen schaatsbaan die alleen gebruikt kan worden als het flink gevroren heeft.
Schaatswedstrijden werden vaak gedomineerd door Nederlanders, zowel door mannen als door vrouwen. Behalve op de Nederlandse kampioenschappen schitterden ze ook op Europese en Wereldkampioenschappen en op de Olympische Winterspelen. In het prestigeboekje Going for Gold uit 2006 worden de Nederlandse Gouden medaille winnaars van de Olympische Spelen opgesomd. In het boekje zitten zegels die met de lenticulaire techniek zijn gemaakt. Dat betekent dat ze een beweging kunnen reproduceren.
Als het gaat vriezen en de schaatskoorts oploopt, wordt er altijd over een Elfstedentocht gespeculeerd. Voorlopig moeten we het doen met herinneringen, ook een paar op postzegel.
De laatste Elfstedentocht werd in 1997 is georganiseerd en werd gewonnen door Henk Angenent.
In 1986 reed prins Willem-Alexander de tocht uit en in 1985 mochten vrouwen voor het eerst meedoen.
De tocht van 1963 werd in een van de strengste winters ooit gereden en werd gewonnen door Reinier Paping. Van de 10.000 deelnemers behaalden slechts 57 wedstrijdrijders en 72 toerrijders een Elfstedenkruisje. Deze tocht was voor het eerst op televisie te zien, en werd in 2009 verfilmd onder de titel De Hel van ’63.
Met dank aan Wikipedia