In de nieuwbouwwijk Holland Park is een hof vernoemd naar Herman Brood (Zwolle 1946 – Amsterdam 2001). Inmiddels zijn hier de nodige horecavoorzieningen gerealiseerd voor de wijk waar nog maar weinig vertier is. Brood was een Nederlandse zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur die met zijn bewust geëtaleerde zeer flamboyante levensstijl de belichaming werd van Seks, drugs & rock ‘n’ roll. Zijn overmatig amfetamine- en alcoholgebruik leidde tot veelvuldige ontwenningsverschijnselen, die ook op televisie te volgen waren. Hij leegde uiteindelijk zelfmoord door van het dak van het Amsterdamse Hiltonhotel te springen.
Hij begon zijn muzikale loopbaan bij de Arnhemse beatgroep The Moans, die ook optrad voor Amerikaanse militairen in Duitsland, waar Brood wel eens een pilletje kreeg toegeschoven om wakker te blijven – het begin van zijn verslaving. In 1967 stapte hij over naar Cuby and the Blizzards (album Groeten uit Grollo).
Zijn hoogtijdagen beleefde hij tussen 1977 en 1981 met zijn eigen formatie Herman Brood & The Wild Romance. In 1977 kwam het album Street, dat enthousiast werd ontvangen. In 1978 volgde Shpritsz. De single Saturday Night werd een grote hit. Hij bracht ook Still Believe uit, dat een rustige ballad was in tegenstelling tot veel van zijn andere bekende nummers. Brood werkte in 1979 mee aan de film Cha Cha en trad in de film in het huwelijk met de Duitse punk-operazangeres Nina Hagen. Ook bracht hij met een aantal leden van zijn band onder de naam De Breedbekkikkers een carnavalsnummer ‘Maak van uw scheet een donderslag’ uit. In dat jaar vertrok hij naar de Verenigde Staten, maar de tournee werd geen succes. Het daar gemaakte album Go Nutz werd afgekraakt. Hierna zakte de carriere van Brood in. Ik herinner me een optreden in 1981 van Brood in het toenmalige jongerencentrum Stennis in Diemen-Noord voor zo’n twintig aanwezigen.
In 1984 kwam hij met het album The Brood dat positief werd ontvangen. Hij scoorde ook nog twee singles, Als je wint (met Henny Vrienten) en Tattoo Song, die allebei een hit werden. In de jaren daarna ging hij steeds meer solo optreden en werd hij actiever als kunstschilder.
De Nederlandse Post heeft geen postzegels van Brood uitgegeven. Wel zijn er enkele persoonlijke postzegels uitgebracht.
Sinds 2017 is in Zwolle het Herman Brood Museum & Experience gestart waar het werk van Brood bewonderd kan worden. In Zwolle staat ook een standbeeld van hem, gemaakt door Frank Rosen. In Utrecht zijn opleidingen voor deejay, popartiest, studiotechniek en management poptechniek te volgen aan de Herman Brood Academie. Zie verder ook de officiële website www.hermanbrood.nl.