10 mei 2025

Kees van Dongenpad (Holland Park)

In de Diemense wijk Holland Park op het voormalige kantorenpark Bergwijkpark zijn straten, lanen en paden vernoemd naar bekende Nederlandse kunstenaars. Het Kees van Dongenpad is vernoemd naar de gelijknamige schilder die in 1877 in Rotterdam is geboren en in 1968 overleed in Monte Carlo. Alhoewel hij voor het grote publiek niet tot de bekendste Nederlandse schilders behoort, neemt hij in de kunststromingen die zich aan het begin van de 20ste eeuw ontwikkelen, een belangrijke plaats in. Zo staat Van Dongen bekend als een prominente Nederlandse vertegenwoordiger van het fauvisme, en verkeert hij al vroeg in zijn carrière in het gezelschap van grootmeesters als Matisse en Picasso.

Van Dongen wordt geboren in een gezin dat het niet breed had. Al vroeg wordt zijn tekentalent ontdekt, maar op zijn 14de moet hij aan het werk om zelf te kost te verdienen. Hij volgt echter wel van 1892 tot 1897 avondonderwijs aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Nadat hij in 1897 enkele maanden in het artistieke milieu van Montmartre heeft verkeerd, besluit hij twee jaar later zich definitief in Parijs te vestigen, om in 1929 uiteindelijk de Nederlandse nationaliteit te verwisselen voor de Franse.

Omdat zijn schilderkunst in het begin nog niet voldoende oplevert om in zijn levensonderhoud te voorzien, werkt hij in deze periode ook als huisschilder en als karikaturist voor satirische tijdschriften en kranten. De stroming van het fauvisme (letterlijk: ‘wilden’ of ‘wilde dieren’) waarvan de kunstenaar deel uitmaakt, onderscheidt zich door de toepassing van felle tinten die niet of nauwelijks met elkaar gemengd zijn en opvallende kleurcontrasten.

Van de Fauves waren behalve van Dongen zelf, Henri Matisse, André Derain, Maurice de Vlaminck en Albert Marquet de leidende figuren. Het postzegelblok van Mozambique is gewijd aan deze stroming. In de postzegel zijn twee schilderijen van Van Dongen verwerkt: Huizen in Amsterdam (1907) en Le Coquelicot (1919).

De stroming beleeft zijn piek tussen 1898 en 1908, waarin Van Dongen veel kunstwerken van vrouwen en vrouwelijk naakt maakte. Bekend is het portret Vrouw met zwarte hoed (1908) dat in de Hermitage in Sint-Petersburg hangt. Niet lang voor de Eerste Wereldoorlog stapt hij over op minder felle kleurschakeringen, om zich vooral na 1918 te richten op het schilderen van portretten van dames uit de hogere kringen van Parijs. Zoals La Violiniste uit 1922 dat in museum La Boverie in Luik hangt.

Intussen zijn steeds meer mensen in de kunstwereld overtuigd geraakt van zijn talent, wat Van Dongen exposities oplevert in onder andere Amsterdam, Bordeaux, Brussel, Londen, Parijs en New York. Het heeft hem niet aan maatschappelijke waardering ontbroken: in 1926 werd hem het Franse Legioen van Eer toegekend en in 1927 de Belgische Kroonorde.

Een van zijn bekendste modellen was Brigitte Bardot. Maar zijn sociale en commerciële activiteiten gingen volgens veel deskundigen ten koste van het artistieke niveau dat hij in zijn jonge jaren had behaald. Toch is de door Van Dongen origineel getekende lithografie ter ge-legenheid van de Tour de France in 1955 een mooi en begeerd verzamelobject. Van elke stad die de Tourkaravaan passeerde zou er een kaart en stempel moeten zijn. Op commerciële veilingen wordt er al gauw 150 euro voor geboden. Kijk u uw verzameling er maar eens op na.

Met dank aan Wikipedia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *