4 mei 2025

Beleef de natuur – vlinders Sint Eustatius

Op 31 maart 2025 geeft PostNL Beleef de natuur – vlinders Sint Eustatius uit, een vel met 10 postzegels in 10 verschillende ontwerpen. Op de postzegels staat de waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De prijs voor een vel met 10 postzegels is € 12,10. Het postzegelvel over de vlinders van Sint Eustatius maakt deel uit van de meerjarige serie Beleef de natuur die in 2024-2026 is gewijd aan Caribisch Nederland. In de serie komen ieder jaar 4 postzegelvellen uit, met elk 10 verschillende postzegels.

Op de postzegels zijn planten en dieren afgebeeld die voorkomen in dit deel van Nederland. De eilanden in dit gebied kennen een voor Nederlandse begrippen ongekende biodiversiteit, met duizenden soorten planten en dieren. In 2025 wordt achtereenvolgens aandacht besteed aan de vogels, de vlinders, de onderwaterwereld en de flora van het eiland Sint Eustatius. PostNL bracht op 2 januari al het 1e postzegelvel in de serie uit, over de vogels van het eiland. Op het 2e postzegelvel, Beleef de natuur – vlinders Sint Eustatius, is dit jaar de hoofdrol weggelegd voor de volgende vlinders: Caribbean Blue, distelvlinder, Manuel’s Skipper, Long-tailed Skipper, Cloudless Sulphur, limoenvlinder, Tropical Buckeye, Banded Yellow, Mallow Scrub-Hairstreak en Florida Leafwing.

SINT EUSTATIUS
Het eiland Sint Eustatius heeft, net als Bonaire en Saba, een aparte status binnen Nederland. De verzamelnaam voor de 3 eilanden is Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijk. Sint Eustatius, dat door de eilanders zelf Statia wordt genoemd, behoort tot de bovenwindse eilanden. Die aanduiding verwijst naar de positie van de eilanden ten opzichte van de heersende noordoostelijke passaatwinden. Sint Eustatius ligt tussen Saba en Saint Kitts en is van deze eilanden gescheiden door een ondiepe zee. De enige stad en tevens hoofdstad op Sint Eustatius is Oranjestad. Sinds 2010 is Sint Eustatius een bijzondere gemeente, waarbij de eilandsraad als hoogste bestuursorgaan verantwoordelijk is voor de lokale wetgeving. De uitvoerende macht ligt bij de door de eilandsraad aangestelde eilandgedeputeerden, voorgezeten door de gezaghebber. Op Sint Eustatius wonen zo’n 3000 mensen en de voertaal op het eiland is Engels. Sint Eustatius wordt gedomineerd door de slapende vulkaan The Quill (601 meter) in het zuidoosten en een 200.000 jaar oud, uitgedoofd vulkanisch gebied in het noorden rond de heuvel Bergje (223 meter). Er zijn 3 nationale parken op het eiland: Quill/Boven National Park, Statia National Marine Park en Miriam Schmidt Botanical Garden.

VLINDERS VAN SINT EUSTATIUS
Vlinders zijn een orde van gevleugelde insecten, met in totaal ongeveer 160.000 beschreven soorten. De verzamelnaam is Lepidoptera. Dit woord komt uit het Grieks en lepis betekent schub en ptera betekent vleugels. De letterlijke vertaling is dus schubvleugeligen. De vleugels van vlinders zijn inderdaad bedekt met schubben die op verschillende wijze licht absorberen waardoor de zichtbare kleuren en tekening ontstaan. Van alle vlindersoorten in de wereld komen er ongeveer 265 voor in Caribisch Nederland, waarvan een kleine 30 dagvlinders op Sint Eustatius (zowel vaste bewoners als dwaalgasten). Vooral het grote aantal gele vlinders op het eiland is opvallend, waaronder de Small Sulphur en de Cloudless Sulphur. Deze laatste kreeg op de uitgifte Beleef de natuur – vlinders Sint Eustatius zijn eigen postzegel. Van de familie van de aurelia’s valt de zebravlinder op, die met glijvluchten door het gebied rond de vulkaan The Quill vliegt. Een andere aurelia is de distelvlinder, met zijn oranje-bruin kleurpatroon met zwarte en witte vlekken op de voorvleugels en natuurlijk zijn voorkeur voor distels. Een volgende bijzondere verschijning uit het tropisch bosgebied is de Red Rim, terwijl de bokkenoog met zijn opvallende dagpauwoogachtige ogen een meer algemene soort op het eiland is. De Florida Leafwing is een opvallende vlinder in vlucht, maar gaat bij rust geheel op in de omgeving. De vlinder is dan nauwelijks terug te vinden tussen de bladeren.

Bron: Nature Today, Wikipedia

ONTWERP
Het postzegelvel Beleef de natuur – vlinders Sint Eustatius is een ontwerp van grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Op het vel staan alle vlinders in hun natuurlijke omgeving geportretteerd, ieder op hun eigen postzegel. Het gaat om de volgende 10 vlinders: Caribbean Blue, distelvlinder, Manuel’s Skipper, Long-tailed Skipper, Cloudless Sulphur, limoenvlinder, Tropical Buckeye, Banded Yellow, Mallow Scrub-Hairstreak, Florida Leafwing. Alle vlinderfoto’s zijn opgenomen in een grafische laag met cirkelvormen die ook op de velrand zichtbaar zijn. Ook de afbeelding loopt soms door op de aangrenzende postzegel en op de velrand. Op verschillende plekken op het postzegelvel heeft de ontwerper grafische elementen toegevoegd, die zijn ontleend aan de symbolen op oude topografische kaarten. Met die symbolen worden bijvoorbeeld landschapsvormen, hoogtelijnen, beplantingen, bodemstructuren en waterlopen aangeduid. Het ontwerp kenmerkt zich bovendien door een extra transparante laag met monochrome beelden (zowel wit als in kleur) van kenmerkende flora en fauna uit dit gebied. De monochrome beelden zijn bijna abstract weergegeven, lopen over de perforaties door en verbinden de postzegels met elkaar en met de velrand. De volgende planten en dieren zijn zo afgebeeld: het kruid heliotroop (boven midden), de vlinder Long-tailed Skipper (boven links), de plant flamboyant (boven rechts), de rups van een Cloudless Sulphur (midden rechts), een limoenvlinder (ook midden rechts) en andere voor het eiland typerende vegetatie (midden links, midden en onder links).

TYPOGRAFIE
Voor de typografie is gebruikgemaakt van de DIN 2014, een letter die is ontworpen door Vasily Biryukov uit Bulgarije en die door Paratype in 2015 werd uitgebracht. In de bijschriften op het postzegelvel verwoordt ontwerper Frank Janse creatief en met humor zijn associaties met de namen, eigenschappen en verschijningsvormen van de afgebeelde vlinders.

ONTWERPER
In 2024, 2025 en 2026 staat de postzegelserie Beleef de natuur in het teken van de planten en dieren van Caribisch Nederland. In 2024 beet het benedenwindse eiland Bonaire het spits af, dit jaar gaat de aandacht uit naar de natuur van het bovenwindse eiland Sint Eustatius, dat ruim 800 kilometer ten noordoosten van Bonaire ligt. Beide zijn tropische eilanden, maar in veel opzichten verschillen ze van elkaar, aldus grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Janse is de vaste ontwerper van de postzegelserie Beleef de natuur en daarmee ook van het postzegelvel Beleef de natuur – vlinders Sint Eustatius. “In geologisch opzicht is Sint Eustatius in essentie een uitgedoofde vulkaan, met een grote krater”, zegt hij. “Er is veel bos, het klimaat is vochtiger dan op de benedenwindse eilanden en dat zie je terug in de flora en fauna.”

Beeldselectie
Voor de serie Beleef de natuur over Caribisch Nederland is in 2023 al een selectie gemaakt van alle dieren en planten voor de eilanden die aan bod komen. “Ook de vlinders zijn geïnventariseerd”, zegt Janse. “Bij het onderzoek heb ik vooral gebruikgemaakt van de Caribische databank van Naturalis in Leiden. Tussen de vlinders op de bovenwindse eilanden Sint Eustatius en Saba is er veel overlap. De verdeling is van tevoren gemaakt, zodat we aan elk eiland even veel mooie vlinders konden toewijzen. Bij de keuze speelde het uiterlijk natuurlijk een belangrijke rol, maar ook of we in de tekst iets interessants konden melden. Op de postzegels staan heel bijzondere vlinders die je alleen op Sint Eustatius en in de buurt kunt vinden, maar ook algemenere soorten zoals blauwtjes en geeltjes.”

100 procent zekerheid
Een uitdaging bij de voorbereiding was dat er relatief weinig informatie te vinden is over de soorten die alleen in het Caribisch gebied voorkomen. Janse: “We willen natuurlijk zeker weten dat de juiste foto bij de juiste soort hoort. Ook de naamgeving moet kloppen. Ontbrak 100 procent zekerheid, dan zijn er alternatieven gezocht. Bij vlinders zijn het vooral de vleugels die indruk maken. De kop, de antennen en het achterlijf vallen minder op. Vlinders in vlucht zijn lastig te fotograferen. Daarom zijn ze allemaal zittend gefotografeerd. Dan zien ze er op hun mooist uit met gespreide vleugels. Maar als je die positie voor alle postzegels kiest, ontstaat er wel een heel saai velletje. Vandaar dat we ook vlinders hebben afgebeeld waarvan de vleugels half zijn opengeklapt of die vanaf de zijkant zijn afgebeeld. In de spreiding over het postzegelvel is gekozen voor zo veel mogelijk variatie in vorm, kleur en kijkrichting.”

Kleurrijk
De kleurrijkheid van de afgebeelde vlinders loopt in de pas met het karakter van de hele serie Beleef de natuur over Caribisch Nederland, aldus Janse. “Vandaar dat je op foto’s zelden de onderkant van vlindervleugels ziet. Die is grafisch minder interessant. De meeste vlinders zijn prachtig getekend, maar er zijn ook subtiele details zichtbaar. Zo kun je bij de egaal gekleurde Cloudless Sulphur heel duidelijk de ribben van de dichtgevouwen vleugels zien. Het lijken wel nerven van bladeren, wat bijdraagt aan hun camouflage. Het ontpoppen van vlinders blijft altijd een wonderlijk fenomeen. Als de vlinder uit de pop breekt, zijn de vleugels nog nat en opgevouwen. Vanuit het lijf stroomt bloedvloeistof in de vleugels, waardoor ze hun uiteindelijke vorm krijgen. De vlinder kan dan nog niet vliegen. Zodra de vleugels gehard zijn, gaat de vlinder de lucht in. Op zoek naar eten en partners.”

Groene achtergrond
Op alle postzegels is de achtergrondkleur overwegend groen, veroorzaakt door de bladeren van de planten en bomen waarop de vlinders zijn gefotografeerd. “Er is geen spoortje blauw van lucht te zien”, zegt Janse. “Dat klopt ook inhoudelijk. Ze zijn immers allemaal gefotografeerd als ze zitten. Wel is er een kleurverloop in de achtergrond. Dat gaat van lichter groen aan de bovenkant naar donkerder groen aan de onderkant. De planten zijn door de korte scherptediepte nauwelijks te herkennen. Dat wordt nog versterkt door de uitsnede die is gemaakt. Daardoor gaat alle aandacht uit naar de verschijningsvorm van de vlinder zelf.”

Beeldvullend
Vlinders zijn niet alleen door hun kleuren een ideaal onderwerp voor postzegels, maar ook door hun vorm. Janse: “Je vult daardoor met vlinderfoto’s al vrij snel de postzegel. Dat heeft ook een nadeel. Voor de typografie is het namelijk vaak zoeken waar je die kwijt kunt, terwijl de tekst natuurlijk goed leesbaar moet blijven. We wilden vooral voorkomen dat de typografie op de postzegel zou concurreren met subtiele details in de foto’s, zoals de kop en de antennen van de vlinders.”

Transparante beelden
Een belangrijke rol in het ontwerpconcept voor de postzegelserie Caribisch Nederland is het gebruik van transparante flora- en faunabeelden. “Dat stelt bij postzegels over vlinders andere eisen dan bij de andere uitgiften. Doordat vlinderfoto’s de postzegels grotendeels vullen, is er minder ruimte voor de transparante beelden binnen het postzegelkader. Dus staan ze meer aan de zijkant en op de velrand. Ook heb ik voor deze beelden sterke kleuren gebruikt zodat ze visueel goed concurreren met de vlinderfoto’s. Bij toeval vond ik van een van de afgebeelde vlinders – de Cloudless Sulphur – ook een fraaie foto van de vlinder als rups. Die zie je rechts in het midden naar binnen kruipen.”

Kaartsymbolen
Naast de doorlopende kleuren, de cirkels en de transparante beelden maakt Janse in zijn ontwerp gebruik van grafische elementen, ontleend aan de symbolen die kaartenmakers toepassen om te verduidelijken hoe een gebied eruitziet. “Eilanden als Sint Eustatius associeer ik altijd met oude topografische kaarten. Op deze postzegels over Sint Eustatius heb ik daadwerkelijk hoogtelijnen van het eiland zelf afgebeeld. Dat had ik ook al gedaan bij de uitgifte over de vogels van Sint Eustatius uit januari. Eigenlijk wilde ik de hoogte van het hele eiland op die manier in beeld brengen, maar dat lukte toen niet. Nu wel. Uiteraard zijn er lijnen weggehaald, anders zouden ze over de vlinders heenlopen. Maar je kunt als je goed kijkt de contouren van het hele eiland rondom volgen. Van noord boven tot zuid onder. Al zit het vel vol met vlinders, je kunt er toch subtiel een heel eiland in verstoppen.”

Over de ontwerper
Frank Janse (Vlissingen, 1967) studeerde in 2001 af als grafisch ontwerper aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Janse is specialist in huisstijlen, branding, infographics en communicatiecampagnes. Tot 2019 werkte hij voor verschillende reclame- en ontwerpbureaus, waaronder Room for ID’s, en voor zichzelf als Frank Grafisch Ontwerp in Gouda. In 2019 richtte hij samen met Leene Communicatie het nieuwe bedrijf Leene Visuele Communicatie op voor de vormgeving van communicatiemiddelen met het accent op content en information design. Leene Visuele Communicatie werkt onder meer voor opdrachtgevers zoals woningcorporatie Rochdale, PostNL, Randstad Groep Nederland, de Rijksoverheid, Vattenfall en de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw. Sinds eind 2022 is Frank design director en mede-eigenaar van VormVijf in Den Haag. VormVijf werkt voor overheden, ondernemingen en organisaties met de (veelal georganiseerde) burger als belangrijkste en grootste doelgroep. Het bureau verbindt strategie, design en content met de ambitie om te vernieuwen, te verrassen en impact te creëren. In opdracht van PostNL ontwierp Janse eerder verschillende luxe bewaarsystemen en persoonlijke postzegels, waaronder verschillende themacollecties. Ook maakte hij de ontwerpen voor de serie Beleef de natuur in de jaren 2018-2025. In 2024 ontwierp Janse het postzegelvel en de postzegels met 24-karaats goud Regalia van het Koninkrijk der Nederlanden en in 2023 de postzegels Holland America Line 150 jaar, Meisje met de parel en Inhuldiging Juliana 1948 met 24-karaats goud.

VERKOOP/GELDIGHEID
De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

WAARDE
Op de postzegels Beleef de natuur – vlinders Sint Eustatius staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De prijs per vel van 10 postzegels is € 12,10.

TECHNISCHE GEGEVENS
Postzegelformaat 40 x 30 mm
Velformaat 122 x 170 mm
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming zelfklevend
Druktechniek offset
Drukkleuren cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage 275.000 vellen
Verschijningsvorm vel van 10 postzegels in 10 verschillende ontwerpen
Waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland
Ontwerp Frank Janse, Gouda
Fotografie Alamy, Dreamstime, Shutterstock en Wikimedia Commons (Francisco Farriols Sarabia en Charles J. Sharp)
Drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé B.V., Haarlem
Artikelnummer 450361

AFGEBEELDE VLINDERS
Caribbean Blue
De Caribbean Blue (Cyclargus thomasi) is een kleine, helderblauwe vlinder uit de familie van de blauwtjes (Lycaenidae). Deze vlindersoort komt vooral voor op de Caribische eilanden, waaronder ook Sint Eustatius. De Caribbean Blue kenmerkt zich door opvallende, blauwgekleurde vleugels bij de mannetjes, terwijl de vrouwtjesvleugels vaak een iets doffere kleur hebben. Hij leeft voornamelijk in open gebieden zoals bossen aan de kust en in struikgewas. De soort heeft specifieke waardplanten nodig, vooral uit de familie van de Leguminosae (vlinderbloemen) en speelt een belangrijke rol in het bestuiven van inheemse flora. De vleugelspanwijdte van de Caribbean Blue is 2 tot 2,5 centimeter.

[bron: M. C. Minno, T.C. Emmel en J. F. Emmel. Butterflies of the Florida Keys, 1994]

Distelvlinder
De distelvlinder (Vanessa cardui) is een wereldwijd voorkomende vlindersoort. In het Caribisch gebied wordt deze vlinder ook wel Painted Lady genoemd. De vlinder uit de onderfamilie Nymphalinae van de familie van de aurelia’s (Nymphalidae) staat bekend om zijn indrukwekkende migraties over lange afstanden. De distelvlinder heeft een oranjebruin kleurpatroon met zwarte en witte vlekken op de voorvleugels. Op de achtervleugels is een opvallende combinatie van oranje, zwarte en blauwe stippen zichtbaar. Deze kleuren helpen bij camouflage en bescherming tegen vijanden. De vlinders leggen hun eitjes op diverse plantensoorten, met een voorkeur voor distels. Met deze planten voedt de rups zich tot hij verpopt en uiteindelijk uitkomt als volwassen vlinder. Onderzoek toont aan dat klimaatverandering invloed heeft op de migratiepatronen van de soort. Met warmer weer kunnen ze verder en vaker migreren.

[bron: T. Tolman en R. Lewington. Collins Butterfly Guide: The Most Complete Guide to the Butterflies of Britain and Europe, 2008 | dutchcaribbeanspecies.org]

Manuel’s Skipper
De Manuel’s Skipper (Polygonus savigny) is een vlinder uit de familie van de dikkopjes (Hesperiidae). Deze vlinder komt voor in Midden- tot Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. De soort valt op door zijn karakteristieke vleugeltekening, die varieert van bruine tot witte tinten met duidelijke vlekken op de vleugels, wat helpt bij de camouflage in zijn natuurlijke omgeving. De Manuel’s Skipper wordt voornamelijk waargenomen in bosrijke gebieden, waar hij zich voedt met nectar van bloemen. In vergelijking met andere vlinders heeft de Manuel’s Skipper een kortere levenscyclus en sterke vleugels, die hem geschikt maken voor snelle en korte vluchtbewegingen. Dit gedrag is een typisch kenmerk van dikkopjes.

[bron: Butterflies and Moths of North America | iNaturalist | BugGuide | Discover Life]

Long-tailed Skipper
De Long-tailed Skipper (Urbanus proteus) is een vlindersoort uit de familie van de dikkopjes (Hesperiidae). De soort is inheems in het zuiden van de Verenigde Staten, Midden-Amerika en delen van Zuid-Amerika. De vlinder heeft een karakteristieke lange staart en een vleugelspanwijdte van ongeveer 4 tot 5 cm. De vleugels hebben een bruine kleur met een groene of blauwgroene glans. Het lichaam toont vaak een opvallende blauwe tint, vooral bij de mannetjes. Deze vlindersoort legt witte of gele eieren die uitkomen als rupsen met een gelig lichaam en een groot, donker hoofd. Na 2 tot 3 weken vormen de rupsen poppen die bedekt zijn met fijne blauwachtige haren. De popfase duurt 1 tot 3 weken, waarna het volwassen insect tevoorschijn komt.

[bron: D.W. Hall en J.F. Butler, Featured Creatures: Long-tailed Skipper, 2010 | wikipedia.com]

Cloudless Sulphur
De Cloudless Sulphur (Phoebis sennae) is een felgele vlinder uit de familie van de witjes (Pieridae), bekend om zijn wijdverspreide voorkomen in de tropische en subtropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika. Deze vlinder staat bekend om zijn opvallende, felgele vleugels zonder patroon. Daardoor heeft hij ook de naam ‘cloudless’ (wolkeloos) gekregen. Het vrouwtje is doorgaans iets lichter van kleur dan het mannetje. De Cloudless Sulphur houdt van zonnige, open gebieden zoals graslanden, tuinen en langs wegen. Tijdens de migratie kunnen ze lange afstanden afleggen. Ze volgen hierbij vaak dezelfde routes als andere migrerende vlinders, zoals de monarchvlinder. De vlinder legt eitjes op verschillende soorten planten, waaronder de senna-plant. De aanwezigheid van deze planten is essentieel voor de voortplanting van de Cloudless Sulphur.

[bron: A.M. Shapiro e.a., The Biology of Cloudless Sulphur Butterflies, 2020 | J. Glassberg, Butterflies through Binoculars: The East, 1999]

Limoenvlinder
De limoenvlinder (Papilio demoleus), ook wel bekend als citroenvlinder, Lime Butterfly en Lime Swallowtail, is een opvallende vlinder uit de familie van de pages (Papilionidae). Deze soort komt oorspronkelijk voor in tropische en subtropische delen van Zuid- en Zuidoost-Azië, maar heeft zich verspreid over andere warme streken, waaronder het Caribisch gebied. Daar werd hij voor het eerst in 2004 waargenomen. De limoenvlinder staat bekend om zijn levendige kleurpatronen: de vleugels zijn zwart met gele banden en oogvlekken. Deze laatste dienen als een afschrikmiddel tegen vijanden. Volwassen vlinders hebben een vleugelspanwijdte van 8 tot 10 cm en vliegen meestal in open graslanden, tuinen en agrarische gebieden. Rupsen van de limoenvlinder zijn groen en lijken qua uiterlijk op vogelpoep, een vorm van camouflage om predatie te voorkomen.

[bron: M.F. Braby, Butterflies of Australia: Their Identification, Biology and Distribution, 2000. S. Singh en N. Pandey, Role of Citrus Butterfly (Papilio demoleus) in Agroecosystems, 2018 | dutchcaribbeanspecies.org]

Tropical Buckeye
De Tropical Buckeye (Junonia evarete) behoort tot de familie van schoenlappers, parelmoervlinders en zandoogjes (Nymphalidae) en komt wijdverspreid voor in tropische en subtropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. Deze vlinder staat ook wel bekend als de (Black) Mangrove Buckeye of West Indian Buckeye. Hij heeft een opvallend vleugelpatroon dat varieert van licht- tot donkerbruin met witte, oranje en blauwe vlekken. De ogen op de vleugels fungeren als verdedigingsmechanisme, waarmee de vlinder roofdieren kan afschrikken. Met een vleugelwijdte van ongeveer 4,5 tot 5,5 cm is de Tropical Buckeye een middelgrote vlinder. De vlinder leeft in open graslanden, tuinen en savannes, waar hij zich voedt met nectar van bloemen zoals de Spaanse nootmuskaat en andere bloeiers. Het is een migrerende vlindersoort die zich in bepaalde seizoenen over grote afstanden verplaatst, vooral tijdens het regenseizoen wanneer de voedselvoorziening overvloedig is.

[bron: P.J. DeVries. The Butterflies of Costa Rica and Their Natural History, 1987. G. Lamas, Atlas of Neotropical Lepidoptera, 2004 | dutchcaribbeanspecies.org]

Banded Yellow
De Banded Yellow (Eurema eulathea) is een dagvlinder uit de familie van de witjes (Pieridae). Deze vlindersoort komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden. De vleugels van deze vlinder zijn opvallend vanwege hun contrasterende kleuren. De bovenkant van de vleugels is helder geel met brede zwarte banden langs de vleugelranden, wat de naam Banded Yellow verklaart. De onderkant van de vleugels is veel subtieler, met een lichte gele tint en fijne bruine vlekken die dienen als camouflage wanneer de vlinder rust. De vrouwtjes hebben vaak bredere zwarte banden dan de mannetjes, wat hen makkelijker te onderscheiden maakt. In het Caribisch gebied wordt deze vlinder ook wel Straight-barred Grass Yellow, Small Banded Yellow, False Barred Yellow en Baton Yellow genoemd.

[bron: N.M. Collins en M.G. Morris. Threatened Swallowtail Butterflies of the World, 1985, M.J. Bascombe, G. Johnston en F.S. Bascombe. The Butterflies of Hong Kong, 1999 | dutchcaribbeanspecies.org]

Mallow Scrub-Hairstreak
De Mallow Scrub-Hairstreak (Strymon istapa) is een kleine vlinder uit de familie van de blauwtjes (Lycaenidae), vooral te vinden in de subtropische en tropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika. Andere namen zijn Dotted Hairstreak, Columella Scrub Hairstreak en Hewitson’s Hairstreak. De vlinder wordt gekenmerkt door zijn grijsbruine kleur met witte strepen en een opvallende oranje vlek bij de vleugelbasis. Op de achtervleugel bevindt zich ook een kleine, staartachtige extensie, die een defensieve functie heeft. De vlinder kan zo vijanden verwarren en vermijden dat ze het hoofd aanvallen. De Mallow Scrub-Hairstreak heeft een sterke voorkeur voor droge, open habitats waar zijn waardplanten – voornamelijk uit de kaasjeskruidfamilie – overvloedig aanwezig zijn.

[bron: J. Glassberg, A Swift Guide to Butterflies of North America, 2017 | dutchcaribbeanspecies.org]

Florida Leafwing
De Florida Leafwing (Anaea troglodyta) maakt deel uit van de familie van schoenlappers, parelmoervlinders en zandoogjes (Nymphalidae). De soortnaam Leafwing verwijst naar het bladachtige patroon van de vleugels. Wanneer de vleugels dichtgeklapt zijn, lijkt de vlinder op een dood blad, wat hem helpt om zich te verbergen voor vijanden. De Florida Leafwing heeft een gemiddelde spanwijdte van 6 tot 8 cm. Het bovenoppervlak van de vleugels is fel oranje met zwarte randen, terwijl de onderzijde bruinachtig en gemarmerd is, wat de schutkleur versterkt. Deze soort leeft voornamelijk op planten uit het geslacht Croton, planten uit de wolfsmelkfamilie, waarmee de rupsen zich voeden. De volwassen vlinders zijn het hele jaar actief. In de zomer is de populatie op zijn grootst.

[bron: U.S. Fish and Wildlife Service. Florida Leafwing Butterfly, Anaea troglodyta floridalis]

SAMENVATTING
Uitgifte: Beleef de natuur – vlinders Sint Eustatius
Uitgiftedatum: 31 maart 2025
Verschijningsvorm: vel van 10 postzegels in 10 verschillende ontwerpen, met waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland
Artikelnummer: 450361
Ontwerp: Frank Janse, Gouda
Fotografie: Alamy, Dreamstime, Shutterstock en Wikimedia Commons (Francisco Farriols Sarabia en Charles J. Sharp)

COPYRIGHT
© 2025 Koninklijke PostNL BV

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *