In de wijk Holland Park in Diemen-Zuid is een laan naar Jan Wolkers vernoemd. Weliswaar zijn er nog weinig bomen te ontdekken, maar dat Diemen alvast een laan in deze nieuwbouwwijk heeft vernoemd naar een van Nederland’s grootste schrijvers, verdient een compliment. De Jan Wolkerslaan ligt aan het centrale park dat naar de schilderes Therèse Schwartze is vernoemd.
Wie van de Nederlandse middelbare scholieren in de jaren 60, 70 en 80 is níet opgegroeid met boeken als Terug naar Oegstgeest, Kort Amerikaans, Serpentina’s Petticoat, Een roos van vlees of Turks Fruit? Of later Zomerhitte en Brandende Liefde?
Wolkers’ boeken droegen er toe bij dat het naoorlogse Nederland bevrijd werd van conservatieve opvattingen en calvinistische beperkingen, onder andere op sexueel gebied. Veel oudere jongeren van nu zijn hem daarvoor dankbaar. Ze hebben veel plezier aan zijn boeken beleefd.
Filatelistisch heeft Nederland Jan Wolkers geëerd met drie zegels, die hierbij zijn afgebeeld: De klassieker Turks Fruit, de verfilming met Rutger Hauer en Monique van de Ven, en een gedicht van Wolkers uit 2007.