4 mei 2025

Een briefkaart uit 1914, verzonden op 30 juni, van de Nederlandsche Fabriek van Metalen Naamplaten Nijgh & Co, gevestigd in Diemen bij Amsterdam. De geadresseerde is Scheepswerf ’t Hondsbosch in Alkmaar. Een nader adres was niet nodig.

De briefkaart is gefrankeerd met drie Cijfer-zegels van 1 cent van de ontwerper J. Vürtheim die gedrukt zijn bij Joh. Enschedé in Haarlem. De zegels werden tussen 1899 en 1913 uitgegeven. Volgens de NVPH-catalogus zijn er in totaal 2.268.791.427 (dus meer dan 2,2 miljard!) exemplaren van verkocht. Deze hoge oplage werd bereikt omdat het schrijven van kaarten rond 1900 erg populair was geworden en 1 cent lange tijd het goedkope tarief was voor de verzending van een kaart in het binnenland. Met soms wel vijf postbezorgingen per dag was de briefkaart hét middel om korte berichten te versturen of goederen te bestellen, en daarmee te vergelijken met de email of whatsapp van nu.

 

Volgens de NVPH-catalogus werd in 1916 een portoverhoging van 1½ op 2 cent en van 2½ op 3 cent voor briefkaarten ingevoerd. Op de afgebeelde briefkaart uit 1914 zijn al drie zegels van 1 cent geplakt. De reden daarvoor is niet bekend. Als iemand dat wel weet, wil de redactie deze nieuwe kennis graag verwerven.

Het treinstempel Laren-Amsterdam werd gebruikt op de tram van de Gooische Stoomtram die van 1881 tot 1944 de verbinding verzorgde tussen Amsterdam, Diemerbrug, Laren en Huizen naar Hilversum. Er kon ook post mee worden gegeven. De kaart heeft een besteller-stempel: A 3. De bijnaam van de tram was de ‘Gooische Moordenaar, omdat er veel ongelukken met dodelijk gevolg plaatsvonden.


Op de achterkant is te lezen: ‘Mijne Heren, Zoo even uw telegram ontvangen. Letters zijn juist per spoed verzonden.’

Twee jaar later, in 1916, heeft het bedrijf gedrukte briefkaarten met een nieuwe naam: ‘BRONS- EN KOPERGIETERIJ – NIJGH & Co.  Fabriek van GEGRAVEERDE EN GEGOTEN KOPEREN NAAMPLATEN, SCHEEPSLETTERS ENZ.’

Kennelijk zijn de bedrijfsactiviteiten uitgebreid. Met deze kaart, op 6 januari 1916 verzonden naar Werkspoor in Amsterdam, bevestigt het bedrijf de goede ontvangst van de door Werkspoor geleverde orders.

Met dank aan ons lid Rinus Krijgsman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *