4 mei 2025

Ouddiemerlaan 1900-1910 en nu

Deze ansichtkaart van het centrum van Diemerbrug dateert uit de periode 1900-1910. Op de foto zien we de kruising Hartveldseweg – Muiderstraatweg en de Kerklaan, die nu Ouddiemerlaan heet. We kijken de Kerklaan in richting het noorden. Er is een heel gezelschap opgetrommeld voor de fotograaf. Aan de rechterkant van de Kerklaan is weiland zichtbaar. Aan de linkerkant is mogelijk de smederij te herkennen.

Op de rechterhoek zien we een ANWB-bord dat richting Amsterdam wijst. Op de linkerhoek van de Kerklaan is de winkel van Chris Kok te zien in het huis met de trapgevel. Deze ansichtkaart is een uitgave van Chris Kok en J. Goedhart, die in die tijd een bekende uitgever van prentbriefkaarten van Diemen en Diemerbrug was. Deze werden verkocht in de kruidenierswinkel van Chris Kok.

De kaart, die via Haarlem werd verzonden naar Spaarndam, is gefrankeerd met een cijferzegel van 1 cent uit de periode 1899-1913, die is ontwaard met een grootrondstempel van Diemerbrug. Het dagtekenstempel van Diemerbrug is 24-SEP-1906 – 12-8V (voormiddag). Het aankomststempel HAARLEM was dezelfde dag 24-09-1906 11-12V (voormiddag). Het aankomststempel Spaarndam is een grootrondstempel: SPAARNDAM 24-SEP-1906 – 4-8 N (namiddag). De bezorging ging dus heel snel, ’s morgens verzonden en ’s middags bezorgd.

Twee dingen vallen op: de geadresseerde, mejuffrouw M. de Vries, woonde of werkte in het Rijnlandhuis in Spaarndam. Dit was een vergaderplaats van het Hoogheemraadschap van Rijnland, aan de Spaarndammerdijk bij het dorp Spaarndam. Het was ook opslagplaats van materialen en werklieden die onmiddellijk ter plaatse konden zijn bij als de zeearm, het IJ, bij stormweer hoog opliep. Dit alles vóór de aanleg van het Noordzeekanaal.

De afzender plakte de zegel volgens de in die tijd gangbare postzegeltaal. De plakrichting van de postzegel hield een bepaalde boodschap in. In dit geval was de afzender waarschijnlijk verliefd op de geadresseerde en liet hij dat blijken door de postzegel te kantelen. Deze manier van communiceren kwam ook voort uit de beperking dat op de achterkant van een prentbriefkaart slechts vijf woorden geschreven mochten worden.

De huidige situatie op dezelfde plek. Niets is meer over van de periode 1900-1910.

Met dank aan ons lid Rinus Krijgsman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *